Pristagare 2021

Hallands Akademis pristagare 2021. Från vänster, Tilde Johansson, Bertil Ericsson, Axel Ericsson, Stefan Ljungkvist, Diana Lavesson, Stefan Gustafsson och Lars Grimbeck.

 
  • Alla pristagare - Högtidsdagen 2021

middag på slottet

Varje år delar Hallands Akademi ut stipendier till personer som gjort insatser i eller för Halland inom näringsliv, samhällsengagemang, kultur, forskning och utveckling. Onsdagen den 18 augusti tillkännagav Landshövdingen Brittis Benzler på en pressträff, tillsammans med ledamöter från akademin, vilka som blev årets pristagare på Halmstads Slott. Därefter bjöds på en trerätters lunch. Härligt att se dessa stolta, glada och lite rörda mottagare av utmärkelserna som förhoppningsvis fått ett minne för livet!

Stipendier 2021

MODERNISERING AV HEMBYGDSRÖRELSEN

Lars Grimbeck och Stefan Gustafsson tilldelades Hallands Stora Akademipris på 100 000 kronor när Hallands Akademis pristagare 2021 presenterades vid en pressträff på Halmstads Slott.

Hallands Stora Akademipris på 100 000 kronor tilldelades i år Lars Grimbeck och Stefan Gustafsson, vilka båda står för en modernisering av hembygdsrörelsen. Genom priset vill Akademin även ge hela halländska hembygdsrörelsen en eloge. Hembygdsrörelsen har en stor betydelse i Halland med många medlemmar.

Ytterligare tre priser delades ut

Hallands Akademis Bertebo-pris, 50 000 kronor, tilldelades Axel Ericsson och Bertil Ericsson på Harplingekål. Bröderna Ericsson har under ett antal år arbetat med att utveckla grönkålens plats på framför allt vårt Halländska julbord. Genom produktion och förädling av grönkål har de underlättat tillagningen. När intresset för grönkål på julbordet sjönk, beslöt sig bröderna att ändra på detta och lyckades. En matkultur har räddats och en utveckling sker.

Hallands Akademis Pris till Olof von Dalins minne, 50 000 kronor, tilldelas Tilde Johansson. I juni tävlade hon i längdhopp med världseliten i Diamond League och kom på femteplats. Hittills har hon 14 SM-guld. Hon är motiverad, tålmodig, energisk och med vinnarinställning. Tilde är förhoppningsvis vår nya superstjärna i friidrott.

Hallands akademis pris till Prins Bertils minne tilldelas Diana Lavesson och Stefan Ljungkvist på Laholms bokhandel för att de med hårt arbete har vidareutvecklat bokhandeln till en kulturell mötesplats av rang i södra Halland.


Från Länsstyrelsens hemsida, Niklas Glans, kommunikationschef