Hallands akademis pristagare 2023

På bilden från vänster: Fredrik Wenzel, Lars Paulsson, Brittis Benzler, Katrin Kisswani och Margareta, ”Maggan” Ek


Katrin Kisswani tilldelas Hallands Stora Akademipris 

på 100 000 kronor

När Hallands akademis pristagare presenterades vid en pressträff på Halmstads slott den 16 augusti

Pristagare till Hallands Stora Akademipris, Katrin Kisswani med landshövding Brittis Benzler samt Thomas Karlsson och Patrik Levin från Gekås som tillsammans med Carl Bennet AB är sponsor till priset. Carl Bennet kunde ej delta vid ceremonin.


Hallands Stora Akademipris på 100 000 kronor tilldelades i år Katrin Kisswani för hennes stora engagemang för organisationen ”Svenska läkare utan gränser” som hon varit trogen sedan 2005 då hon som 28 åring åkte på sitt första uppdrag till öknen i Darfur.

Sedan dess har hon varit på ytterligare 30 uppdrag i Läkare utan gränsers regi, i bl. a Sydsudan, Liberia, Etiopien, Sydafrika, Malawi, Irak, Jemen, Syrien, Libanon, Bahrain, Filippinerna, Haiti och Nepal.

Katrin Kisswani valdes in i styrelsen för Läkare Utan Gränser 2013, därefter Ordförande 2015–2020.

Under sina tre år i Läkare Utan Gränsers akutpool har Katrin Kisswani fått erfara hur det är att vara först på plats vid flera stora katastrofer, både naturkatastrofer och konflikter.

Hemkommen för några månader sedan från Pakistan som drabbats av svåra översvämningar. Att jobba i katastrofer är hon van vid och att åka till de områden som drabbats som tex Turkiet och Syrien är för henne självklart.


Ytterligare tre priser delades ut

Sponsorer av akademins priser år 2023 är, Gekås och Carl Bennet AB (Hallands Stora Akadempris); Falkenbergs sparbank (Hallands Akademipris till Olof von Dalins minne); Bertebos stiftelse (Hallands Akademis Bertebos-pris); och Carl Bennet AB (Hallands akademis pris till Prins Bertils minne).

Pristagare Lars Paulsson tillsammans med landshövding Brittis Benzler samt Per Stenström från Bertebos stiftelse som är sponsor till priset

HALLANDS AKADEMIS BERTEBOPRIS GÅR TILL LARS PAULSSON

Akademin vill uppmärksamma lantbrukaren Lars Paulsson som under många år har arbetat för att sin gård, Kvarngården Hässlås Långås, skall bli fossilfri. Nu produceras egen el av kogödsel i en biogasanläggning sedan 2012.

Den biogas som inte blir el uppgraderas till biobränsle och säljs på en egen mack vid hans gård. Gården har således egen elförsörjning, flytgödsel för direktspridning samt hygieniserat strö till djurens bäddar.

Klimatet är därmed den stora vinnaren då biogas minskar utsläppen av växthusgaser och skapar en miljöförbättring på ca 180 % i minskat koldioxidutsläpp.

Och initiativtagaren är en som han själv säger en enkel bondpojke som succesivt lärt sig med en enorm energi, envishet och kunskap, och skapat det bästa av alla världar.

Så här har vi alla mycket att lära och se det självklara i livet och i harmoni med naturen.


Pristagare Fredrik Wenzel tillsammans med landshövding Brittis Benzler. Sponsor till priset är Falkenbergs sparbank som inte kunde närvara vid ceremonin.


HALLANDS AKADEMIPRIS TILL OLOF VON DAHLINS MINNE GÅR TILL FREDRIK WENZEL

Akademin vill uppmärksamma Fredrik Wenzel för hans stora engagemang för framför allt film. Fredrik Wenzel har haft framgångar som både filmfotograf, regissör och manusförfattare. Redan som 23 åring gjorde han sin första kortfilm.

Fredrik Wenzel skrev 2006 manus till ”Farväl Falkenberg” en film som satt Falkenberg på kartan. Genom åren har Fredrik Wenzel gjort många filmer och även fått många välförtjänta priser som bl a Juryns stora pris i Toronto, bästa film vid internationella filmfestivalen i Aten, Guldbagge, Guldpalm m.m.

Pristagare Margareta, ”Maggan” Ek tillsammans med landshövding Brittis Benzler. Sponsor till priset är Carl Bennet AB som inte kunde närvara vid ceremonin.


Hallands Akademis pris till Prins Bertils minne går till Margareta, ”Maggan” Ek

Maggan har tillägnats Hallands Akademis pris till Prins Bertils minne för det arbete hon utfört sen åtminstone 1979, det år då hon fyllde 20 år. Då började hon verka som frilansregissör och teaterpedagog – och har fortsatt med det, och mycket mycket mer.

Hon driver tillsammans med Peter Bengtsson sedan länge det som kallas Allkonstverket AB, i Ysby, Laholm. De båda bor, och driver sin verksamhet i en vacker omgivning. Där arbetar de med film, projektion, teater, trädgård, och trädgårdsutställningar, konst och galleriverksamhet och en del annat.

På 1980-talet Heltidsanställd regissör och pedagog vid Folkets Park-teatern i Halmstad. 1990–2013 var hon Huvudlärare vid Teater Sturegymnasiet och inledde det estetiska programmet. Var med och ritade och projekterade för Medieteket, ett hus med tv, teater, dans, musikproduktion och annat. Arbetat med elever, och gjort omkring 250 uppsättningar.

2013 till 2021 var Maggan Verksamhetsledare och grundare av Dramalogen. Och förra året var hon frilansande regissör, kostymör och konstnär.

Hon har Målat och ställt ut regelbundet sen 1985 på gallerier och eget sommargalleri. Regisserat ett 20-tal filmprojekt. Fått sju stipendier och utmärkelser under de senaste 20 åren och nu alltså Hallands Akademis pris.


Hallands akademi

Hallands Akademi bildades den 23 november 1998 med syftet att "sprida glans och ljus över den halländska vitterheten, främja halländsk identitet och sammanhållning samt understödja forskning och utveckling i Halland.


Text och bilder hämtade från Länsstyrelsen Hallands hemsida Niklas Glans, kommunikationschef