Pristagare 2022

Hallands Akademis pristagare 2022 tillsammans med landshövding Brittis Benzler. Från vänster, Felicia Gallerick, Linnéa Ytterlid, Bengt-Göran Rosén, Mariette Hansson och Brittis Benzler.

 

middag på slottet

Varje år delar Hallands Akademi ut stipendier till personer som gjort insatser i eller för Halland inom näringsliv, samhällsengagemang, kultur, forskning och utveckling. Onsdagen den 17 augusti tillkännagav Landshövdingen Brittis Benzler på en pressträff, tillsammans med ledamöter från akademin, vilka som blev 2022-års pristagare på Halmstads Slott. Därefter bjöds på en trerätters lunch. Härligt att se dessa stolta, glada och lite rörda mottagare av utmärkelserna som förhoppningsvis fått ett minne för livet!

Se tidigare Stipendiater

hallänningar fick pris av Hallands Akademi


framgångsrik forskning 

Hallands Stora Akademipris på 100 000 kronor tilldelades i år Bengt-Göran Rosén. Han är professor i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad och gästprofessor vid Chalmers och Jönköpings Tekniska Högskola. Han är en av Högskolan i Halmstads i särklass mest framgångsrika forskare och har under sina år på högskolan erhållit stora forskningsanslag där han tillsammans med sin forskargrupp har gjort stora genombrott vad gäller mätteknik och tillverkning.

Hallands Stora Akademipris på 100 000 kronor tilldelades i år Bengt-Göran Rosén. BG som han ofta kallas, är professor i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad och gästprofessor vid Chalmers och Jönköpings Tekniska Högskola. Forskningen BG Rosén bedriver grundar sig i mätteknik som medel för att förstå, specificera och kravställa tillverkningsprocesser och produkters funktioner. Forskningen hamnar alltså i gränssnittet mellan produkters funktion och dess tillverkning med fokus på ytors egenskaper och integritet.

BG har också initierat och byggt upp en otroligt inspirerande verksamhet kallad Fab Lab vid Högskolan i Halmstad. Fab Lab är en kreativ samverkansarena med fokus på bland annat 3D-teknik och digital produktion. På Fab Lab arbetar studenter och forskare tillsammans med att utveckla material och tillverkningsmetoder, ofta i samarbete med industri och offentlig sektor.

BG är en av Högskolans i särklass mest framgångsrika forskare. Han har under sina år på Högskolan erhållit stora forskningsanslag i konkurrens där han tillsammans med sin forskargrupp har gjort stora genombrott vad gäller mätteknik och tillverkning. Bland annat samarbetar BG med Hallands sjukhus för att utveckla och tillgängliggöra tekniken kring styrd bentillväxt. BG har också drivit ett stort antal EU-, SSF- och Vinnovafinansierade projekt i samverkan med svensk och utländsk industri.

BG är inte enbart involverad i forskning utan brinner även för undervisning och handledning av studenter på alla nivåer. Han är en mycket uppskattad lärare och kollega. Med sitt gedigna engagemang och brinnande entusiasm för att bilda såväl studenter som allmänheten i att tillämpa ytteknik och 3D teknik är BG Rosén är väl värd Akademins stora pris 2022.


ytterligare tre priser delades ut


Hallands Akademis Bertebospris på 50 000 kronor, tilldelas Felicia Gallerick, skapare av Vilgots kafé och surdegsbageri i Våxtorps mitt. Hon tilldelas Bertebopriset som Årets företagare, finansierat av Bertebostiftelsen.

Felicia är ursprungligen från Kullavik i Frillesås. Felicia har haft en ständig inriktning att skapa, på olika håll. I Våxtorp arbetade hon till en början på Vallåsens värdshus, där hon trivdes och fick erfarenhet. Där lärde hon sig baka bröd, vilket hon aldrig tidigare gjort. Hon gick på surdegskurser, och när hon sen beslutade sig för att satsa på det hantverket var det massor av jobb för att få till det perfekta brödet. Hon lyckades!


Hallands Akademis pris till Olof von Dalins Minne på 50 000 kronor, tilldelas Linnéa Ytterlid. Teater har alltid varit en central del i Linnéa Ytterlids liv. Det började med dans men också skolteater hemma i Okomeskolan, så småningom även familjeteater i Falkenberg.

Hon är utbildad i dans och teater i Stockholm och även i fysisk teater vid Dell Árte International i Kalifornien. Idag är Linnéa dramapedagog vid Kulturskolan i Halmstad. Hon arbetar också i sitt eget företag som skådespelare, regissör och manusförfattare. Linnéa har varit drivande när utsatta grupper fått möjlighet till att skapa egen dramatik inom ramen för Dramalogen i Halmstad.

Ett mångfacetterat skapande där olika uttrycksformer möts på ett spännande sätt - det kännetecknar Linnéa Ytterlids verksamhet där hon numera frikostigt sprider sina kunskaper till barn och ungdomar. Själv har hon uttryckt det så här: ”Att få förmånen att se andra människor utvecklas är en lika stor drivkraft som att utvecklas själv”


Hallands Akademis pris till Prins Bertils Minne på 50 000 tilldelas Mariette Hansson med artistnamnet Mariette med motiveringen, en allsidig artist med en röst som spänner över flera oktaver, energisk och en driven entreprenör.

Mariette är född och uppvuxen i Harplinge utanför Halmstad. Som 11-åring fick hon sin första gitarr och genom åren har Mariette bland annat skrivit en mängd låtar och med egna texter. Hon var med i Idol år 2009 och har deltagit i Melodifestivalen 4 gånger.

Hennes röst är helt fantastisk och hon kan sjunga allt från pop till opera.


Från Länsstyrelsens hemsida, Niklas Glans, kommunikationschef