Landshövding Anders Thornberg Preses i Hallands Akademi
Akademiledamoten Ingegerd Sahlström
Boris Lennerhov tidigare Vd GEKÅS Ullared
Per Thornberg, Marcello Mullor och Milla Nenzelius
Akademiledamoten Hans Bergfast museichef
Hallands Akademin 2024 har beslutat att Linnea Henriksson skall tilldelas Hallands Akademis stora pris som finansieras av Gekås och Carl Bennet AB
Linnea Henriksson är född och uppvuxen i Halmstad. Hon har skogssamiskt påbrå. Hon stod på scenen redan 1995, då hon deltog i Småstjärnorna som den spanska artisten Princessa.
Henriksson gick på Sturegymnasiet i Halmstad och studerade musik vid det estetiska programmet. Efter studentexamen vidareutbildade hon sig ett år på S:t Sigfrids folkhögskola, klassisk sång-inriktning, samt två år på jazzmusikerlinjen på Skurups folkhögskola.
Linnea Henriksson är en folkkär och kritikerhyllad svensk pop- och, jazzsångerska och låtskrivare från Halmstad. Sedan hennes debut ”Till mina älskade & älskare” 2012 har hennes musik spelats över 250 miljoner gånger.
Linnea Henriksson har dessutom lyckats med bedriften att skapa en modern julklassiker genom sin ”Fira jul med mig” som sedan den släpptes 2019 blivit en av de 10 mest spelade jullåtarna år efter år efter år.
Hon är en erkänd liveartist som, ärligt talat, kan göra vilken scen som helst till sin egen.
Hon har varit dragplåstret på festivaler och stadsfester och som förband till Gyllene Tider, 2013 blev hon den första artist att spela på Tele2 Arena.
Ändå är hon själv mest stolt över att lyckas dra folk i orter där livemusik hör till ovanligheterna.
2023 åkte hon ut på ”Den lilla turnén” där hon bokstavligen valde småvägarna med de mindre platserna och turnén blev en succé både publikmässigt och medialt. Utöver spelningar med sitt eget band har hon samarbetat med flera av landets främsta symfoniorkestrar och i september väntar ett nytt spännande möte med Norrbotten Big Band och utöver detta också ut och hylla Björn & Bennys stora katalog med en arenaturné över hela Sverige tillsammans med stor bandorkester och kollegorna Peter Jöback, Petra Marklund och Tomas Andersson Wij.
Linnea Henriksson har nu senast genomfört en sommarturné ”Den romantiska turnén”, som är en intim konsertupplevelse med mindre sättning.
Sommaren 2014 och 2015 var hon programledare för radioprogrammet Hallå P3.
Henriksson har också varit en mycket uppskattad medarbetare i Musikhjälpen under åren 2014, 2015, 2017 samt 2021 där hon varit programledare alt. resande reporter tillsammans med bl.a. Petter Askergren och Kodjo Akolor och Gina Dirawi
Sommarpratare i P1 2022.
Linnea Henriksson ledde podcasten "Equalizer" där hon tillsammans med Evyn Redar träffat några av Sveriges främsta musikskapare. Equalizer har sänts i tre säsonger.
I en SVT-serie har Linnea Henriksson och Tusse coachat en grupp högstadielever i ett musikprojekt, för att se om musik kan göra den ofta tuffa högstadietiden lite enklare. Programmet hette Den Blomstertid som senare blev nominerad för Tv priset Kristallen.
Elevernas uppgift blev att tillsammans arrangera en sommarkonsert till avslutningen. De bildar band, skriver låtar och övar och på vägen får de stöttning av Linnea och Tusse med flera
Projektets syfte var att undersöka om musik kan hjälpa ungdomar att må bättre under högstadietiden.
Linnea har tagit emot många prestigefyllda priser så som:
P3 Guld, Årets Artist 2013 och
Årets Pop 2019
Alice Babs jazzstipendium 2015
2016 – Ulla Billquist-stipendiet
Skaps pris 2023, som delas ut till upphovspersoner och musikskapare som utmärkt sig extra under gångna året och nu senast även
Hallands Akademins stora pris 2024.
Linnea Henriksson är värdig mottagare att mottaga Hallands Akademis stora pris 2024
Källa: Wikipedia, http://linneahenriksson.se, mm.
Presentatör: Akademiledamoten Kurt Wirström
Motivering för Pär Connelid som pristagare:
Pär Connelid studerade arkeologi och kulturgeografi vid Stockholms universitet. Där blev han inspirerad att studera historiska landskap.
Halland och södra Västergötland har enorma lämningar av fornåkrar, vilket är unikt för Sverige. Åkrar som brukades för 1000, 2000 eller t o m 3000 år sedan kan fortfarande ses i landskapet. Det agrara landskapet är som en historiebok.
Dessa fornåkrar var nästan helt okända fortfarande på 1990-talet. Pär Connelid har funnit och karterat många av dessa fornminnen. Därför flyttade han 1999 till Varberg och bor fortfarande där.
Pär är den som har undersökt mest och vet nog mest om det halländska agrara landskapet. Han har också på ett pedagogiskt sätt förmedlat sina kunskaper till en mycket bred publik genom föreläsningar och ett otal visningar i landskapet. Pär Connelid är även starkt bidragande till restaureringen av det fina kulturlandskapet i Äskhults by utanför Kungsbacka – ett unikt projekt i Sverige.
Undervisning på Göteborgs universitet och Högskolan i Kristianstad om kulturlandskapets historia upptar numera nästan hälften av Pärs arbetstid. År 2021 blev han utnämnd till hedersdoktor vid Göteborgs universitet för sina insatser.
Pär arbetar i sitt företag KULA AB. Han kallar sig historisk geograf.
Hallands Akademis motivering till att Pär Connelid får kulturpriset till prins Bertils minne är:
Pär är den som känner det halländska historiska
landskapet bäst och har förmedlat sina kunskaper med en stor bredd. Pär är också
den mest kunniga och anlitade historiska geografen i Sverige. Detta pris till
Pär Connelid kan även ses som ett pris till det fantastisk halländska
kulturlandskapet.
Presentatör: Akademiledamoten Pablo Wiking- Faria
Det är med stor glädje att få presentera pristagaren till Bertebo-priset från Hallands Akademin
Som är finansierat av Bertebo-Stiftelsen.
Visste ni att köttbullen är världsberömd och att det finns ett stort intresse för svensk matkultur.
Köttbullen har gjort entré världen över tack vare Ikea med alla sina butiker.
Tittar vi snabbt på vår framtida matkultur enligt måltidsforskaren Rickard Tellström,
får vi hjälp av Al med' förslag på bra maträtter för vårt välmående, för träning mm.
Vi kommer även framöver äta med en hand, då den andra handen är upptagen med att skrålla på vår mobiltelefon. Så lättlagad, färdig hackad mat, som äts enbart med sked eller gaffel.
Näringsrik flytande föda kommer att öka. Det går snabbt att förtära, medan vi ilar i snabb takt till arbetet.
Men som tur är finns fortfarande riktigt duktiga kockar och fantastiska restauranger.
Jacob Holmström är bokstavligen uppvuxen bland kökets kastruller och redskap innan han ens kunde gå. Detta tack vare pappa Stefan Holmström, välkänd Halmstadsprofil och krögare.
Efterutbildning gick kosan till Göteborg och Linnea, följt av Oslo på välkänd restaurang.
Därefter till Paris på trestjärniga Astrance.
Färden går vidare till Stockholm, där blev det år 2013 första Michelin stjärna för att åter Igen år 2019 få den andra stjärnan.
Detta kröns med att i december 2023 laga maten på Nobelbanketten.
Och nu åter tillHalmst.ad tillsammans med hustru Emelie. där de driver restaurang Fyr.
En plats där de på ett magiskt sätt förenar utsökt mat med människors möten, allt i en underbar miljö där gästerna njuter av ljudet av vågornas brus.
Restaurangen har blivit en plats där både smaklökar och själar får sin näring.
Efter att läst alla dina utmärkelser och uppdrag med bland annat I
Guide Michelin,
I White Guide, vinnare i Kockarnas kamp, framröstad som Kockarnas
Kock och Nobelbanketten, så var det i år ett enkelt val för Akademin att utse dig till vinnare.
Ett stort GRATTIS.
Presentör: Akademiledamoten Peter Wolfhagen
Hallands Akademipris till Olof von Dahlins minne går till Olivia Schough. Prissumman är 50.000:- och sponsras av Falkenbergs sparbank.
Olivia är född och uppvuxen i Vanered i Drängsered. Här började fotbollen spela stor roll bla med ett av pappa Bertils hemsnickrade mål. Flyttade som tonåring med familjen till Falkenberg dit hon återkommer så ofta hon kan.
Debuten gjordes i Torup/Rydö FF och i tonåren i Ullareds IK
2009 blev det Falkenbergs FF och du vann skytteligan i Söderettan med 19 mål.
Olivia har som vi alla vet spelat i många klubbar, jag nämner några
Kopparbergs/GöteborgsFC, Bayern Munchen, Rossiljanka, Eskilstuna United DFF, Djugårdens IF, Rosengård m m
Olivia debuterade i landslaget 2013, är historiskt den snabbaste målskytten. Var den som gav Sverige möjligheten att delta i OS 2016.
Inte nog med det, hon deltog också i Världsmästerskapet i fotboll 2019. Efter detta har det blivit många fler mästerskap och medaljer.
Förutom fotboll har Olivia andra strängar på sin lyra (gitarr), meritlistan är enorm.
Hon tillhör en mycket musikalisk familj, ja hon kan både sjunga och spela gitarr vilket hon gärna gör med sin far och sina tre systrar.
Delar av Olivias liv finns i en barnbok som hon gjort tillsammans med Jennifer Wegerup.
Olivia föreläser gärna, hon är en stor förebild för oss alla och inte minst bland ungdomar.
OBS pga matchdag för Olivia denna högtidsdag ställde pappa Bertil välvilligt upp som ersättare.hallandsakademi.se Preses Brittis Benzler - Telefon: 010-224 33 83